Anaheim Groves Improvement District- About Us
Logo-Home   Home   FAQs   Blog   Forum   About_Us   Contact_Us   


   

Main Street U.S.A.

Includes Main Street Buildings and Music Files

 
 

Home > Carnation Plaza Gardens > Modified Carnation Plaza Gardens

TITLE  +   - 
FILE NAME  +   - 
DATE  +   - 
POSITION  +   - 
car_1140.JPG
car_1139.JPG
car_1138.JPG
car_1137.JPG
car_1136.JPG
car_1135.JPG
car_1134.JPG
Notice the ground floors of these structures have no doors or windows because they merely serve as blinds to keep guests from seeing undesireable views of Big Thunder Mountain Railroad and other maintenance areas. The view of the bottom floors is prevented by a fence and several trees that separate Carnation Gardens from this area.
car_1133.JPG
car_1132.JPG
These structures are almost ready to install, however, I need to get to the Park to photograph the backside which is the Rancho El Zocalo courtyard and has Spanish style architecture. Hey, any excuse to go to Disneyland...
car_1131.JPG
The clusters of structures is now done. These buildings ease the transition from Fantasyland to Frontierland with their western style architecture. Additionaly, the palette of colors used towards Fantasyland (to the right in the photo)are brighter and contain shades of pinks and reds, while towards Frontierland they become more subtle with browns and tans.
car_1130.JPG
Can you recognize this structure now?
car_1129.JPG
car_1128.JPG
Through the main aperture on the front is the passageway that guests can use to enter Frontierland from the Plaza Gardens. The exit will place them directly at the entrance for the Rancho El Zocalo restaurant. Restrooms are also located towards the exit to Frontierland. The openings to either side of the main passageway are for cast members only and lead to maintenance facilities (to the right) and the back stage area (to the left) for the Plaza Garden's performers.
car_1127.JPG
The 'wings' have been built up and the facades of some of the other structures begun. At Disneyland, this row of 'fronts' serves to block the view of the maintenance and control area for Big Thunder Mountain Railroad. The 'flats' employ a good dosage of "forced perspective" and lead guests to believe there is a substantial western style town just beyond the fence at the Plaza Gardens.
car_1126.JPG
These are the left and right 'wings' that will attach to the main facade. The door openings were cut out of the clapboard sides and the doors were fabricated and then installed.
car_1125.JPG
Okay. It's beginning to look like something now.
car_1124.JPG
car_1123.JPG
car_1122.JPG
This piece of clapboard siding styrene is the beginning of the structure that leads into Frontierland from the Plaza Gardens. You can follow along as I fabricate this model in the next few photos. This piece is the front facade.
car_1121.JPG
Another view of the area looking west. The repainted and 'toned-down' colors of the canopy a very evident.
car_1120.JPG
Aerial view of the Carnation Plaza Gardens showing the layout of the area defined by the landscaping.
car_1119.JPG
View of the stone walls looking south toward the Plaza Hub.
car_1118.JPG
View of the north wall of the gardens. Note the restroom cut into the landscape.
car_1117.JPG
The "stone" wall along the Frontierland side is complete. Note the hand-painted matching stone pattern on top. The small flower bed on the canopy side of the walkway has been defined with a curb made from .040" 1/4-round styrene strip.
car_1116.JPG
Aerial view
car_1115.JPG
Here the restroom has been installed. It is cut into the landscape mound. Also. the end pillars of the "stone" walls have been installed. These are made from .125" square styrene tubing and, along with the walls, are covered with flagstone patterned paper. The tops of all the walls around the gardens were hand painted to match the pattern of the paper since it is very difficult get the paper to lie flat along a horizontal plane.
car_1114.JPG
car_1113.JPG
This is the Plaza Gardens restroom I made from N-scale styrene clapboard siding and other styrene pieces.
car_1112.JPG
car_1111.JPG
Here the white curvy object is the 'stone' wall leading from the main bridge into the "gardens" and along the Frontireland side of the PLaza canopy. It is made of .060"(W) X .125"(H)styrene strip and secured with CA glue. You can also see the temporary dam I made to prevent the "water" from flowing into the Frontierland pools.
car_1110.JPG
Here the canopy has been masked for repainting. The colors on the real one -especially the red- are much duller. I believe this is because the Disney Art Directors want to blend the canopy into the surrounding landscape so it doesn't detract from the Frontierland entrance stockade in proximity to the Carnation Gardens.
car_1109.JPG
Here's the photo copy installed. It really adds a lot of detail to this piece.
car_1108.JPG
To add detail to the back of the stage area, once again I employed the photo trick. During our last visit I took a shot of the back of the stage and then reduced the photo until the area I needed was the correct size. This photo shows my original photo and the reduced copy. I cut the area out from my copy with a hobby knife with a new blade and glued the piece in place with Woodland Scenics Hob-E-Tac adhesive.
car_1107.JPG
This is a close-up of the modified concrete base.
car_1106.JPG
car_1105.JPG
The 'concrete' base of the structure is straight-lined between the canopy support posts and follows the same lines as the canopy. The next few photos shows the steps I took to model this. A razor saw was used to cut the resin base. Note that I only cut about 3/64" deep and not all the way through the base.
car_1104.JPG
The railing surrounding the stage area is cut and sections removed to allow access for the guests.
car_1103.JPG
Here's the stage structure situated accross the stream from the Central Plaza.
car_1102.JPG
Shims made from bass wood are used to bring the structure to the correct elevation on our layout.
car_1101.JPG
car_1100.JPG
car_1099.JPG
car_1098.JPG
Carefully cutting the canopy free from the original landscaping with a band saw.
car_1097.JPG
The time had arrived to address the fitting of the Carnation Gardens piece into our model. Because our larger model layout allows for the "de-compressing" of the Olszewski arrangement of the pieces, we can construct all the landscaping areas to fill-out the space created once the piece has been located following our park plan. This meant reducing the Carnation Gardens piece to, well, just the stage canopy and discarding the "gardens." A band-saw made this task easy.
 
44 files on 1 page(s)